معرفی وبلاگ
امام خامنه ای زن را از دید اسلام، بزرگ خانه و گل و ریحانه خانواده خواندند و با اشاره به بحران زن در جوامع غربی، افزودند: در نظام اسلامی، كارهای فراوان برای احیای جایگاه حقیقی زن انجام شده اما هنوز مشكلات زیادی بخصوص در عرصه رفتار با زن در خانواده، وجود دارد كه باید با ایجاد پشتوانه های قانونی و اجرایی آنها را حل كرد. ایشان تأكید كردند: محیط خانواده برای زن باید محیطی امن، با عزت و آرامش بخش باشد تا زن بتواند وظیفه اصلی خود را كه حفظ خانواده است به بهترین وجه انجام دهد. خواهرم حجابت برادرم نگاهت
صفحه ها
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 775713
تعداد نوشته ها : 1099
تعداد نظرات : 19
سوره قرآن 
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

زن

و

مسائل قضایی و سیاسی

(شهادت ، قضاوت، افتاء ، سیاست)811

بخش سوم : زن و سیاست

بسم الله الرحمن الرحیم

مقدمه

کتاب حاضر تنظیم شده پنج جلسه بحث و انتقاد انجمن اسلامی پزشکان تحت عنوان « زن و مسائل قضایی و سیاسی است » که در اواخر سال 1345 و اوایل سال 1346 هجری شمسی توسط استاد آیت الله مطهری ایراد شده است در این کتاب درباره زن و چهار مسئله شهادت ، افتاء و سیاست بحث شده است .

زن و شهادت :

در مسائل قضایی دو مطلب است که نظر زن و مرد باید مورد توجه قرار بگیرد : یکی موضوع شهادت زن است که از نظر اسلام با شهادت مرد در سه جهت فرق دارد قضاوت است که لا اقل در فقه شعه زن نمی تواند قاضی شود .

در فقه شافعی بر همین نظر است ولی فقه حنفی این جور نیست ابو حنیفه می گوید زن می تواند قاضی شود .

محمد بن جریر طبری معروف که تاریخ معروف است : در فقه طبری زن می تواند قاضی باشد مطلقا هیچ اختصاص و تخصیصی هم ندارد .

شهادت زن

در مورد شهادت زن دو مطلب است : یکی همان چیزی که خیلی معروف است که هرجا دو مرد برای شهادت لازم است به جای آن، چهار زن لازم است . و اگر احیا نا در موردی یک مرد باشد و شاهد ملّفق از زن و مرد باشد .یک مرد باید باشد و دو زن در بسیاری از موارد هم اصلاً شهادت زن قبول نیست .

در آیه 282 سوره بقره : «یا ایها الذین امنو اذا تداینتهم بدین الی اجل مسمی فاکتبوه » حتما باید مرد باشند؟

ای اهل ایمان !هر وقت با یکدیگر معامله ای انجام دادید و دینی به ذمه یکی از دو نفر تا یک مدت معین باقی ماند این را حتما بنویسید ثبت کنند ننوشته از قضیه نگذرید تا اینجا با « ما نحن فیه » ارتباط ندارد ، عمده اش اینجاست : و استشهد و اشهدین من رجالکم»جستجو کنید دو شاهد از مردان خودتان . حالا حتما باید مرد باشند؟

اگر آن دو شاهد هردو شان مرد نیستند یک مرد و دو زن اما این شاهد ها ، اعم از مرد یا زن ، از کسانی باشند که مرّضی و پسندیده هستند .

«ان تضل احدیهما فتذکر احدیهما الاخری» : یک نکته سر همین جمله است . این جمله تعبیری است یرای اینکه چرا دو زن باید باشند؛ حالا یک زن باشد چطور ؟ می فرماید: برای اینکه اگر یکی از دو زن در مطلب گم شد.دیگری به یادش بیاورد ؛ دو تایی به اصطلاح ذهنهایشان را روی هم قرار دهند وآن دیگری به یاد آن اولی بیاورد.

چرا دو زن به جای یک مرد ؟

فرضیه اول : نقص عقل زن :

اسلام چون زن را ناقص العقل می داند می گوید شهادت دو زن برابر است با شهادت یک مرد که چیزی هم این جا اضافه می شود وآن این است : عقل جوهر انسانیت و ما به الامتیاز انسان از غیر انسان است.

پس موجودی که از لحاظ این جوهره و این ما به الامتیاز نصف موجود دیگر باشد آن موجود نصف انسان است.

وقتی که انسانیت انسان به عقل باشدن و این جا از لحاظ شهادت ، عقل زن مساوی با نیم عقل مرد شناخته شده است: پس از نظر اسلام انسانیت زن مساوی است با نیمی از انسانیت مرد این حرفی است که اغلب در این کتابها می نویسند.

باب شهادت به چیزی که ارتباط ندارد عقل است . شهادت به معقول جایز نیست . شهادت ، شهادت به محسوس است .اصلا در باب شهادتها به طور کلی شهادت در مورد محسوسات است که کسی بگوید من فلا ن جریان را دیدم یا فلان جریان را شنیدم

معقولات مربوط به معلومات است .

در مسئله دو زن به جای یک مرد در باب شهادت به پای این حساب گذاشت که عقل زن ضعیف تر است ،چون شهادت اصلاً با عقل کار ندارد . چیزی نیست که بخواهد حل و فصلش با عقل باشد .

فرضیه دوم : تقوا و عدالت زن نصف مرد است :

شاهد باید عادل باشد عدالتی که در این جا می گوییم همان تقوای مذهبی است . شاهد باید دارای ملکه تقوا باشد که به موجب آن از گناهان کبیره و اصرار به صغیره اجتناب می کند.

آیا می توان گفت که تقوای دو زن برابر است با تقوای یک نرد و عدالت دو زن برابر با عدالت یک مرد.

.عدالت در مسائلی چون امامت جماعت مرد نمی تواند به زن اقتدا کند ولی مسلم آن مربوط به عدالت زن نیست و لهذا زنهای دیگر می توانند یه یک زن اقتدا کنند.

این یک فرضیه و احتمالی است اما آنچه که خود قرآن تعبیر کرده است خلاف این است .

فرضیه سوم : به حفظ و ضبط ارتباط دارد .

در شهادت ، « احساس شرط است شاهد باید احساس کرده باشد عدالت برای شاهد شرط است .

شاهد باید ضبّاط باشد. شاهد نباید نسیان و فراموشی زیاد داشته باشد . فقها در باب خبر واحد که در فقه حجت است قید می کنند.

راوی علاوه بر اینکه باید عادل باشد ، باید ضبّاط باشد. اگر روای یک آدم عادل مسلم العداله ای هم هست ولی ضبطش خیلی خوب نیست ، زیاد فراموش می کند ، می گویند قولش معتبر نیست .

حال سوال اینجاست آیا می توان گفت که ضبط زن از ضبط مرد کمتر است ؟ اگر این را بگوییم باز دو توجیه می شود کرد: یکی اینکه که به طور کلی حفظ و ضبط زن از مرد کمتر آیا علم این را از ما قبول می کند یا نه ، در مسائل این گونه که می خواهد شهادت بدهد، حفظ و ضبطش کمتر است ؟ یعنی انسان به هر موضوعی که زیاد توجه دارد موضوعاتی که مورد علاقه اش است ، درآن موضوعات حفظ و ثبت اش خوب است و برعکس .

مسائلی که در مورد شهادت واقع می شود مسائلی است که از حدود کارهای زن خارج است،کارهای بیرونی است .

البته اسلام آن زنی را می گوید که طبق دستور خود اسلام عمل می کند که اشتغال و سرگرمی اش بیشتر به کارهای داخلی و بچه داری و تربیت دو فرزند و شوهرداری و خانه داری این جور چیزهاست .

آیه قرآن هم تکیه اش روی موضوع حفظ و ضبط است .

نه تکیه اش روی عقل است و نه روی ایمان و عدالت یک احتمال البته مطلب دیگر در باب شهادت هست وآن این است شهادت و قضاوت هر دو از مسائلی هستند که با احساسات انسان زیاد سرو کار دارند .

از لحاظ غرایز ، مشابهات زیادی میان زن و مرد هست ولی از لحاظ عواطف تفاوت از زمین تا آسمان است عواطف زن در مسائل خانوادگی از مرد قویتر است ، تاثرش سریعتر است ، زودتر به قلیان می آید .

این یک فرضیه احتمالی است اما آنچه که خود قرآن تعبیر کرده است خلاف این است .

عدالت برای شاهد شرط است .

باب شهاد و قضاوت با احساسات سرو کار دارد .زن در یک موردی که باید شهادت بدهد حقیقت یک جور حکم کند ولی احساساتش جور دیگری حکم کند؛ولی احساساتش جور دیگری حکم کند: مثلا یک التماس و یک خواهش کسی که شهادت علیه او تمام می شود کافی است که روح تو را منقلب کند این مربوط به ضعف علت وایمان و عدالت نیست بلکه مربوط به احساساتی بودن است .

این در میان مردان هم است مواردی که شهادت زن قبول نیست یکی رویت هلال یکی دیگر طلاق است در طلاق عدلین باید شهادت دهند یعنی صیغه طلاق باید در حضور دو عادل جاری شود باید مرد باشند.

اموری که موجب اجرای حد می شود شهادت به شرب خمر و اعمال خلاف عفت شهادت به سرقت

مواردی که شهادت زن و مرد باهم قبول است:

شهادت مرتبط به نکاح است بعضی می گویند اگر یک مرد و دو زن شهادت بدهند کافی است و بعضی ها نیز گفتند اگر یک زن هم شهادت بدهد کافی است .

مواردی که شهادت زن به تنهای کافی است :

در خصوص مسائل مالی ، به طور کلی دیون فقها تسریع کرده اند به هر شکلی که مالی از کسی بر عهده و به ضمه کسی باشد در این جا شهادت زن قبول است خواه مردی باشد یا نه.

شهادت به ولادت طفل حی ،مثل بکارت ، عادت ماهانه زن مسائلی که مربوط به خود زن است در این مسائل شهادت زن کافی است .

.

دسته ها :
1393/11/13 5:2
در حالیکه فنلاندی‌ها  با جمعیت 4/5 میلیون نفری خود معترف به بحران خانواده هستند، خانم معاون می گوید چون فنلاند برنامه موفقی در زمینه تقویت خانواده داشته، فعالان زن به آن سفر کرده‌اند! ...
گروه جامعه جهان نیوز- جواد بهادری: حکایت از آن قرار است که معاونت امور زنان و خانواده ی ریاست جمهوری، در چهارچوب قرارداد غیرقانونی خود با صندوق جمعیت سازمان ملل، هیئتی از زنان ایرانی را برای سفری به فنلاند می فرستد.

هیئت اعزامی، ترکیبی از کارشناسان صندوق جمعیت سازمان ملل، مشاوران وزرا و مسئولین معاونت زنان بوده اند. از اهداف مهم این سفر "تبادل تجربه با فنلاند به منظور یافتن مکانیزم‌هایی برای تقویت بنیان خانواده" بوده است، چنان که در مقدمه ی گزارش منتشر شده از این سفر نیز عنوان می شود که هیئت اعزامی ایران، با هدف تبادل تجربیات در حوزه ی برنامه ریزی جنسیتی و خانواده ی سالم به کشور فنلاند سفر کرده است. (ص ۵ از گزارش)

اما وضع خانواده در فنلاند چگونه است که به ما کمک خواهد کرد از فنلاندی ها در زمینه ی خانواده ی سالم الگو بگیریم؟

برای فهمیدن این مسئله لازم نیست که خود را برای تحقیق به زحمت بیندازیم، بلکه کافی است همان گزارش منتشر شده از سفر را مطالعه کنیم.

در ذیل، بخش هایی جالب از گزارش ۵۲ صفحه ای این سفر را که معاونت زنان ریاست جمهوری منتشر کرده می خوانیم:

- خانم مکیمنت، -بازرس برنامه ریزی جنسیتی دفتر نظارت، پایش و ارزیابی قوانین برابری جنسیتی- در دیدار با هیئت اعزامی از ایران می گوید: معمولا در فنلاند دختر و پسر با هم زندگی می کنند و وقتی با هم ازدواج می کنند که بخواهند بچه دار شوند! (ص ۲۹ از گزارش سفر)

- خانم تیبا مارتیکان سرپرست دفتر برابری جنسیتی ضمن ارائه ی گزارشی از فعالیت های این دفتر به هیئت اعزامی ایران می گوید: پژوهش صورت گرفته توسط آژانس حقوق اساسی در اروپا نشان می دهد که میانگین اروپا برای اعمال خشونت فیزیکی و یا جنسی از ۱۵ سالگی به زنان ۳۳ درصد بوده، اما در فنلاند ۴۷ درصد از زن ها خشونت را چه توسط شریک جنسی، چه برادر و ... تجربه کرده اند. (ص ۱۵ از گزارش سفر)

- دبیرکل انجمن ائتلاف زنان در گزارش خود چنین عنوان می کند: در مورد سلامت، مردان فنلاند اکثرا دچار افسردگی هستند! آنها کمتر به دکتر مراجعه می کنند ولی خوشبختانه آمار خودکشی در بین آنان پایین آمده است. (ص ۲۵ از گزارش)

- در قسمت وضعیت زنان فنلاند در یک نگاه نیز آمده است: زنان علی رغم پیشرفت در مناصب سیاستگزاری و قانونی، دچار بحران خانوادگی شده و نرخ طلاق افزایش پیدا کرده است. (ص ۵۰ از گزارش سفر)

- همچنین در این گزارش سایت انستیتو ملی سلامت و رفاه فنلاند، به عنوان یک سایت مرجع معرفی می شود که وقتی به آن سر می زنید در صفحه ی نخست آن با مقاله ای روبرو می شوید با این عنوان: «فنلاندیها در سال ۲۰۱۳، قریب به چهار میلیارد و ششصد میلیون یورو صرف مشروبات الکلی کرده اند»

آری فنلاندی هایی که آمار مصرف ام الخبائثشان این مقدار است و خود معترف به بحران خانواده هستند و آمار خشونت هایشان بیشتر از کشورهای دیگر اروپا است و ازدواجشان به عنوان مسئله ای حاشیه ای در کنار اصل همباشی پلید (Cohabitation) مطرح می شود، الگوی ایران اسلامی می شوند برای خانواده ی سالم و خانم مولاوردی می گوید چون فنلاند برنامه ی موفقی در زمینه ی تقویت نهاد خانواده داشته است، فعالان زن به آن سفر کرده اند!!!

البته شاید پس از نشر این یادداشت، مسئولین این فضاحت به بار آمده بگویند که برای کمک به تقویت نهاد خانواده به فنلاند رفته اند. در این مورد نیز باید به ایشان یادآور شد که سفرشان موفقیتی به دنبال نداشته است، چرا که در کمتر از یک ماه پس از خروج این هیئت از فنلاند، پارلمان این کشور ازدواج همجنسبازان را قانونی اعلام می کند و جالب آنکه اکنون بیش از نیمی از مردم این کشور، حامی قانون مزبور هستند.

اما شاید بتوان پایه ی اصلی سفر مزبور را در یک کلام خلاصه کرد: "برابری جنسیتی"

برابری جنسیتی از کلیدواژه های فمینیستی و از جمله ابزاری است که مورد استفاده ی سرمایه داران غربی قرار گرفت تا از طریق آن، زن را از خانه و خانواده جدا کرده و او را به عنوان نیروی کار ارزان قیمت و کم دردسر به کار گیرند.

مسیری که غرب در مورد برابری جنسیتی طی کرد از عوامل عمده ی فروپاشی خانواده بود، به گونه ای که اکنون بسیاری از اندیشمندان غربی، جریان های فمینیستیِ مبلّغ برابری جنسیتی را مقصر اصلی بحران خانواده در غرب می دانند.

مقام معظم رهبری نیز «برابری جنسی زن و مرد» را از جمله حرفهای کاملاً غلط غرب عنوان می کنند و می گویند: «اگر می‌خواهیم نگاه ما به مسئله ی زن، «سالم، منطقی، دقیق و راهگشا» باشد باید از افکار غربی در مسائلی نظیر اشتغال و برابری جنسی کاملاً فاصله بگیریم» (۳۰/۰۱/۱۳۹۳)

با توضیحی که بیان شد جالبتر می شود که بدانیم عمده ی جلسات برگزار شده در این سفر پیرامون برابری جنسیتی بوده است و هیئت اعزامی از ایران در این راستا حتی با آقای تومیویا – وزیر امور خارجه ی فنلاند- نیز دیدار می کنند، که این فرد بی توجه به اوضاع اسفبار زنان کشور خودش به زنان هیئت ایرانی، توصیه ای ضمنی می کند: «می خواهیم دیگران را تشویق کنیم که به برابری جنسیتی توجه کنند!»

دبیر کل انجمن ائتلاف زنان نیز ضمن جلسه ای می گوید: سازمان ما برای ارتقای حقوق بشر، برابری جنسیتی و ارتقای جایگاه زنان کار می کند و تلاش می کند که برابری جنسیتی را جریان سازی کرده و به درون ساختارهای اجتماعی و زندگی خصوصی و فضای کار وارد نماید.

همچنین مدیر بخش توسعه ی سازمان ملل متحد نیز در دیداری با زنان ایرانی می گوید: افتخار می کنیم که مسئله ی برابری جنسیتی برای ما مهم است و به آن می پردازیم!

حال با توجه به این که فمینیسم متهم ردیف اول فروپاشی خانواده در غرب است و هیئت اعزامی از ایران، ظرف ۶ روز ۸ جلسه با محتوای فمینیستی داشته اند، آیا نمی توان گفت که هیئت اعزامی یک دوره ی فشرده برای فروپاشی خانواده دیده اند؟!

تور فنلاند معاونت زنان ریاست جمهوری، آشکارا نشان داد که مسئولین این معاونت، بار دیگر در تور فریبکاری ها و خباثت های صندوق جمعیت سازمان ملل افتاده اند و این مسئله چه دلیلی می تواند داشته باشد الّا بی کفایتی مسئولین این معاونت.

ناگفته نماند که خانم مولاوردی اخیرا نیز دیداری با سفیر فنلاند داشت که احتمالا برای تشکر از میهمان نوازی فنلاند، به عنوان سمبل خانواده ی سالم بوده است.

نگارنده هنگامی که این تدبیرها را در عرصه ی بحث مهمی مانند خانواده مشاهده می کنم، ناخودآگاه کلام مولایمان سیدالشهدا در ذهنم مرور می شود که «انا لله‏ و انا الیه راجعون و علی الاسلام السلام...»
کد مطلب: 404863
دسته ها :
1393/11/13 4:46

رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) :


هر که در نماز کاری کند که بداند در طرف 


راست و چب او کیست ، نمازش درست 


نیست.

منبع:بحارالانوار-ج84-ص249




http://sotunedin.tebyan.net/newindex.aspx

دسته ها :
1393/10/30 2:56
مَنْ لَبِسَ ثَوْباً یُشْهِرُهُ کَساهُ اللهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ ثَوْباً مِنَ النّارِ.

هرکس لباس شهرت – و انگشت نما از هر جهت – بپوشد، خداوند او را در روز قیامت لباسى از آتش مى پوشاند.

بحار الأنوار: ج 44، ص 192، ضمن ح 4، و ص 381، ضمن ح 

دسته ها :
1393/10/5 2:10
 إعْمَلْ عَمَلَ رَجُل یَعْلَمُ أنّه مأخُوذٌ بِالاْجْرامِ، مُجْزى بِالاْحْسانِ.

کارها و أمور خود را همانند کسى تنظیم کن و انجام ده که مى داند و مطمئن است که در صورت خلاف تحت تعقیب قرار مى گیرد و مجازات خواهد شد. و در صورتى که کارهایش صحیح باشد پاداش خواهد گرفت.

بحارالأنوار: ج 2، ص 130، ح 15 و ج 75، ص 127، ح 1

دسته ها :
1393/10/5 2:8
. النّاسُ عَبیدُالدُّنْیا، وَ الدّینُ لَعِبٌ عَلى ألْسِنَتِهِمْ، یَحُوطُونَهُ ما دارَتْ بِهِ مَعائِشَهُمْ، فَإذا مُحِصُّوا بِالْبَلاء قَلَّ الدَّیّانُونَ.

افراد جامعه بنده و تابع دنیا هستند و مذهب، بازیچه زبانشان گردیده است و براى إمرار معاش خود، دین را محور قرار داده اند ـ و سنگ اسلام را به سینه مى زنند. پس اگر بلائى (همانند خطرـ مقام و ریاست، جان، مال، فرزند و موقعیّت، …) انسان را تهدید کند، خواهى دید که دین داران واقعى کمیاب خواهند شد.

محجّة البیضاء: ج 4، ص 228، بحارالأنوار: ج 75، ص 116، ح 2

دسته ها :
1393/10/5 2:7

‏کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع. 

یک فراخوان کمک؛ طرح احداث ضریح

کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع

جایزه؛ فرشچیان قطعه زیبای عقیق

کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع

کارگران مشغولند ؛ طرح احداث ضریح

کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع 

 چند روز مانده به اتمام ضریح

کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع

مهدی فاطمه(عج)اید به تماشای ضریح

کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع

نماز؛ صحن عتیق ٠٠٠٠٠

کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع

فلش راهنما؛ مرقد زهرای شفیع


اللهم عجل الولیک الفرج

دسته ها :
1393/10/1 12:36
 

هر نگاهت شکیب می بارد

چشم هایت خلاصه‌ی صبر است

همه‌ی عمر پر تلاطم تو

لحظه لحظه حماسه‌ی صبر است

 

نقش انگشترت حکایت داشت*

عزّتت را کسی نمی فهمد

چه غمی جانگداز تر از این

ساحتت را کسی نمی فهمد

 

چشم بارانی ات پریشان از

ظلمت سرد این کویر شده

چقدر این قبیله بی دردند

چشم هایت چقدر پیر شده

 

باز از آسمان روشن عشق

ماجرای هبوط معنا شد

صلح و ... تنهائی ات رقم می خورد

غربت این سکوت معنا شد

 

نور حق را چه زود می پوشاند

سایه های کبود بد عهدی

که به چشمان روشنت آقا

می رود باز دود بد عهدی

 

چشم های تو پر شفق گشته

ابروانی پر از گره داری

لشکر تو عجب وفادارند

بین محراب هم زره داری

 

آسمان هم به گریه افتاده

همنوا با صدای زخمی تو

در مدائن هنوز شعله ور است

غربت کربلای زخمی تو

 

چقدر چشم های یارانت

عشق و دلداگی نثارت کرد!

دست بیعت شکن ترین مردم

خیمه ات را چه زود غارت کرد

 

می کشد دست های بی رحمی

آخر از زیر پات سجاده

بین محراب عجب غریبانه

آسمان روی خاک افتاده

 

حضرت آسمان! چهل سال است

جهل این قوم خسته ات کرده

خون شده قلبت از زمینی ها

بی وفایی شکسته ات کرده

 

حاجت تو روا شده دیگر

شب اندوه رو به پایان است

ولی از داغ این غریبستان

چشم هایت هنوز گریان است

 

لحظه های وداع جاری بود

شعله‌ی غربت و مروری سرخ

چه گریزی به کربلا می زد

از دل لحظه ها عبوری سرخ:

 

هیچ روزی شبیه روز تو نیست

تیر و شمشیر و تیغ و سر نیزه

به تن تو دخیل می بندند

نیزه در نیزه ، نیزه در نیزه

* نقش انگشتر حضرت: العزةُ لله


دسته ها :
1393/9/30 2:7
 در ایام عاشورا و تاسوعا، شور حسینی سراسر عالم خاکی را در بر می‌گیرد و عزاداران حسینی در نقطه نقطه جهان به عزاداری می‌پردازند اما عزاداری در کشورهای غربی به آیین‌های و فضای متفاوتی همراه است.

به گزارش «تابناک»، نهم و دهم محرم داغ را بر دل هر آزادی‌خواهی تازه می‌کند؛ آن هنگام که حسین و یاران صدیقش برای دفاع از حق و حقیقت مقابل لشگر اشقیاء ایستادند و حق را برای عافیت طلبی قربانی نکردند. امروز و فردا نه تنها جهان تشیع، بلکه گوشه‌های دیگری از اروپا، آمریکا و حتی آفریقا سیاه پوش است و مسلمانان به یاد حسین (ع) به عزاداری می‌پردازند.

عزاداری برای حسین (ع)، عباس (ع) و شهدای کربلا در کشورهای اروپایی، آمریکایی و آفریقایی اما فضایی متفاوت دارد که «تابناک» با جمع بندی گزارش‌هایی از «خیمه» که در این باره منتشر شده بود، گزارشی متفاوت و مفصل را از عزاداری در چندین کشور دیگر در ظهر تاسوعا تقدیم می‌کند؛ وقایع نگاری که نشان می‌دهند نهضت حسینی تا چه حد فراگیر شده است.


هالکالی؛ حلقه‌ محبان حسین (ع)

"EVRENSEL AŞURA MATEM TÖRENİ” عاشورا، ترکیه، استانبول، میدان هالکالی، جایی که همه ساله در روز عاشورا پذیرای صدها هزار عاشق است، صدها هزار عاشق حسین.

هالکالی محله‌ی شیعه‌نشین استانبول است. از سال 1982 میلادی بود که به دست حجت‌الاسلام صلاح‌الدین اؤزگوندوز و حجت‌الاسلام حمید توران سنگ‌بنای برگزاری مراسم عاشورای حسینی در میدان هالکالی بنا نهاده شد. مراسم اندک اندک پا گرفت و سال 1991 برای نخستین بار خبر برگزاری چنین مراسمی در مطبوعات ترکیه منعکس شد. مراسم میدان هالکالی سخنرانی چند شخصیت و صاحب‌نظر درباره‌ی امام حسین (ع) و عاشورا و اجرای یک تعزیه است آن هم در روز عاشورا.

اما میل و اشتیاق شیعیان و حتی غیر شیعیان برای برگزاری این مراسم سال به سال بیشتر شد و کار به آن‌جا کشید که در سال 2005 این مراسم در سه زمینه در کتاب رکوردهای گینس ثبت شد: بیشترین تعداد تماشاگر یک نمایش (تعزیه) با سیصد هزار تماشاگر ثبت شده؛ بزرگ‌ترین کادر آماتور تئاتر (840 نفر)؛ گسترده‌ترین صحنه‌ی اجرا در 2500 متر مربع صحنه‌ی خاکی و ماسه‌ای.

هالکالی اکنون به حلقه‌ی اتصال شیعان، اهل تسنن و علویان ترکیه تبدیل شده است و همه حول محور عشق به اهل‌بیت و امام حسین (ع) گرد هم می‌آیند. تعزیه‌ی مراسم هالکالی تعزیه‌ای است نوشته شده توسط صلاح‌الدین اؤزگوندوز بدون دخل و تصرف، ساده و بی‌آلایش و مستند. در هالکالی از قمه‌زنی خبری نیست و حتی از سال 1997 زنجیر هم نمی‌زنند، اما همه در صفی می‌ایستند و به واحدهای هلال احمر مستقر در میدان خون اهدا می‌کنند.

می‌گویند برای اولین بار در میان شیعیان جهان، اهدای خون در روز عاشورا از همین مراسم باب شد. به طور کلی می‌توان گفت برگزاری این مراسم در طی 26 سال و بازتاب آن در رسانه‌ها باعث تسریع در روند گرایش به تشیع شده است.

گرچه چندصد نفر در برگزاری این مراسم فعالیت دارند اما شرح وظایف همه مشخص و برنامه‌ریزی شده است و هرکس به مسئولیت خود احاطه‌ی کامل دارد و آن را به بهترین صورت انجام می‌دهد، از مدیریت مراسم تا کوچک‌ترین مسئولیت‌ها.

مراسم هالکالی که با عنوان «مراسم عزاداری جهانی عاشورا» برگزار می‌شود، اکنون دیگر شهرتی جهانی دارد و تبدیل به بخشی از هویت شهر استانبول و کشور ترکیه شده است. در سال 2008 پانصد هزار نفر در این مراسم شرکت کردند و پیش‌بینی می‌شود در عاشورای سال 2009 نزدیک به یک میلیون نفر در این مراسم حاضر شوند.

همه ساله بعضی نمایندگان مجلس، نهادهای مردمی، میهمانان خارجی، کنسول‌های کشورهای اسلامی مقیم ترکیه، کنسول‌های کشورهای ترک‌زبان در استانبول، نمایندگان مطبوعات و هنرمندان، انجمن‌های خانواده‌های شهدا و عموم مردم شرکت می‌کنند.  رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر و رئیس مجلس نیز برای حضور در مراسم دعوت می‌شوند.

در سال 2006 رئیس مجلس ترکیه در این مراسم حاضر شد. خبرنگاران بیش از پنجاه آژانس خبری ترکیه و دیگر کشورها هم این مراسم را پوشش خبری می‌دهند. محرم سال گذشته حجت‌الاسلام اؤزگوندوز رهبر شیعیان ترکیه در ویژه‌برنامه‌های عاشورایی چهارده شبکه‌ی رادیو تلویزیونی ترکیه حاضر شد و به طور زنده درباره‌ی امام حسین (ع) و عاشورا به گفتگو نشست. 

جذاب‌ترین بخش این مراسم، تعزیه است. متن تعزیه را معمولاً حجت‌الاسلام اؤزگوندوز رهبر شیعیان ترکیه می‌نویسد. در نگارش این متن از منابع مشهور و مورد اتفاق اکثر مورخان و مقتل‌نویسان شیعه و سنی استفاده می‌شود. متن نمایشنامه‌ی تعزیه هر سال تغییر می‌کند و هر بار بخشی از واقعه‌ی عاشورا به اجرا درمی‌آید؛ گاه حوادث روی داده در مدینه، گاه کربلا، شام و یا کوفه به میان آورده می‌شود.

در این میان به دیگر قهرمانان کربلا هم‌چون حضرت ابوالفضل (ع)، حضرت زینب، حضرت علی اکبر(ع) و نیز صحابه‌ی امام هم تأکید می‌شود. کارگردانی تعزیه را هم «هلال محمود‌اوغلو» کارگردان اهل جمهوری آذربایجان به عهده دارد که با همکاری قاسم آلجان، کارگردان گروه تئاتر جوانان زینبیه کارگردانی تعزیه را انجام می‌دهد.

برگزاری این مراسم، عاشورا و شهادت امام حسین (ع) را به موضوعی آشنا تبدیل کرده است، گرچه در گذشته کم‌تر بازتابی در میان مردم بخصوص اهل سنت داشت اما اکنون اهل سنت به امام حسین (ع) و عاشورا علاقه و اشتیاق نشان می‌دهند و می‌خواهند هرچه بیشتر در این باره بدانند.

مراسم دفتر یادبودی دارد که شخصیت‌های گوناگون حاضر در مراسم نظرات خود را در آن ثبت می‌کنند. قرار است این دفتر پس از تکمیل به صورت کتاب منتشر  شود. یک شبکه‌ی تلویزیونی هم اجاره می‌شود و مراسم به طور مستقیم از آن شبکه پخش می‌شود. بعضی شبکه‌ها هم درخواست می‌دهند و این مراسم را به صورت رایگان پخش می‌کنند.

مراسم به صورت دو سی‌دی شامل سخنرانی و اجرای تعزیه تهیه می‌شود و برای حاضران ارسال می‌گردد. این سی‌دی‌ها نه تنها در ترکیه بلکه در کشورهای دیگر مثل روسیه و آمریکا هم توزیع می‌شود. قرار است در آینده این سی‌دی‌ها به زبان‌های عربی و فارسی هم ترجمه و منتشر شود.

البته در برخی کشورهای عربی سی‌دی تعزیه‌ی این مراسم به عربی دوبله و منتشر شده است. با بعضی از حاضران در مراسم هم مصاحبه شده و احساس و نظر آنان نسبت به این مراسم مکتوب شده و به صورت مجموعه کتاب‌هایی با عنوان «برگ‌هایی از حزن عاشورا» منتشر شده است. این مصاحبه‌ها به صورت تصویری نیز تهیه و توزیع شده است.

دسته ها :
1393/9/30 1:54

یگفتند امتیازات نقد توافق ژنو به طرف مقابل برای توقف تحریم ها و لغو آن ها بود . . .



و از آذر 92 تا آذر 93 به طور متوسط هر 4 روز یک تحریم جدید علیه ایران با عناوینی همچون به روز رسانی و . . . ایجاد شد!


اگر آذر 92 سلاحی همچون ذخایر اورانیوم 20 درصد و محرمانه بودن فردو و اراک برای چانه زنی لغو تحریم ها موجود بود ، آذر 93 دیگر چیزی برای چانه زنی نیست . . .

حال آنکه تیر ماه 94 حتی ذخایر 5 درصد قابل اعتنایی برای چانه زنی وجود نخواهد داشت . . .



حال به نظر شما طرف مقابل با چه انگیزه ای به وضع موجود پایان دهد و تحریم ها را لغو کند . . .
 ؟

دسته ها :
1393/9/7 16:59
 

روزگاری یک کشاورز در روستایی زندگی می کرد که باید پول زیادی را که از یک پیرمرد قرض گرفته بود، پس می داد.
کشاورز دختر زیبایی داشت که خیلی ها آرزوی ازدواج با او را داشتند.
وقتی پیرمرد طمعکار متوجه شد کشاورز نمی تواند پول او را پس بدهد، پیشهاد یک معامله کرد و گفت اگر با دختر کشاورز ازدواج کند بدهی او را می بخشد، و دخترش از شنیدن این حرف به وحشت افتاد و پیرمرد کلاه بردار برای اینکه حسن نیت خود را نشان بدهد گفت : اصلا یک کاری می کنیم، من یک سنگریزه سفید و یک سنگریزه سیاه در کیسه ای خالی می اندازم، دختر تو باید با چشمان بسته یکی از این دو را بیرون بیاورد. اگر سنگریزه سیاه را بیرون آورد باید همسر من بشود و بدهی بخشیده می شود و اگر سنگریزه سفید را بیرون آورد لازم نیست که با من ازدواج کند و بدهی نیز بخشیده می شود، اما اگر او حاضر به انجام این کار نشود باید پدر به زندان برود...
این گفت و گو در جلوی خانه کشاورز انجام شد و زمین آنجا پر از سنگریزه بود. در همین حین پیرمرد خم شد و دو سنگریزه برداشت.
دختر که چشمان تیزبینی داشت متوجه شد او دو سنگریزه سیاه از زمین برداشت و داخل کیسه انداخت. ولی چیزی نگف
سپس پیرمرد از دخترک خواست که یکی از آنها را از کیسه بیرون بیاورد.
اگر خوب موقعیت را تجزیه و تحلیل کنید می بینید که سه امکان وجود دارد:
دختر جوان باید آن پیشنهاد را رد کند.
هر دو سنگریزه را در بیاورد و نشان دهد که پیرمرد تقلب کرده است.
یکی از آن سنگریزه های سیاه را بیرون بیاورد و با پیرمرد ازدواج کند تا پدرش به زندان نیفتد.

لحظه ای به این شرایط فکر کنید. هدف این حکایت ارزیابی تفاوت بین تفکر منطقی و تفکری است که اصطلاحا جانبی نامیده می شود. معضل این دختر جوان را نمی توان با تفکر منطقی حل کرد...

به نتایج هر یک از این سه گزینه فکر کنید، اگر شما بودید چه کار می کردید ؟!

و این کاری است که آن دختر زیرک انجام داد :

دست خود را به داخل کیسه برد و یکی از آن دو سنگریزه را برداشت و به سرعت و با ناشی بازی، بدون اینکه سنگریزه دیده بشود، وانمود کرد که از دستش لغزیده و به زمین افتاده. پیدا کردن آن سنگریزه در بین انبوه سنگریزه های دیگر غیر ممکن بود !!!

در همین لحظه دخترک گفت : آه چقدر من دست و پا چلفتی هستم ! اما مهم نیست. اگر سنگریزه ای را که داخل کیسه است دربیاوریم معلوم می شود سنگریزه ای که از دست من افتاد چه رنگی بوده است.
و چون سنگریزه ای که در کیسه بود سیاه بود، پس باید طبق قرار، آن سنگریزه سفید باشد. آن پیرمرد هم نتوانست به حیله گری خود اعتراف کند و شرطی را که گذاشته بود به اجبار پذیرفت و دختر نیز تظاهر کرد که از این نتیجه حیرت کرده است. نتیجه ای که 100 درصد به نفع آنها بود.

همیشه یک راه حل برای مشکلات پیچیده وجود دارد.
این حقیقت دارد که ما همیشه از زاویه خوب به مسایل نگاه نمی کنیم.
هفته شما می تواند سرشار از افکار و ایده های مثبت و تصمیم های عاقلانه باشد

دسته ها :
1393/8/24 13:19
X